Salát tvoří listovou růžici hebkých listů, která se později zavinuje dovnitř a tvoří pevnou hlávku listů. Listy jsou široce vejčité s výraznými žebry. Barva může být kromě zelené, žlutozelená, červenozelená a hnědozelená. Okraje listů některých druhů mohou být zkadeřené. Rostlina obsahuje bílou šťávu, která je hořká. Salát se nejčastěji využívá ve studené kuchyni k přípravě nejrůznějších zeleninových salátů. Rostlina obsahuje vitamín A, B1, B2 a C, fosfor, železo a vápník. Na suchém místě a při špatné zásobě živin rostlina vybíhá do květu, což je nežádoucí, protože listy zhořknou. Kvete drobnými žlutými květy. Plodem je nažka. Salát sklízíme vyříznutím celé rostliny s dostatečně velkou hlávkou. Aby hlávky nevadly je nejvhodnější dobou pro sklizeň ráno nebo večer. Obvodové listy se zpravidla odstraňují.
Původ:
Středomoří
Druh:
listová zelenina
Typ listu:
velké listy
Barva listu:
zelené
Barva květu:
žlutá
Kvete:
Kvete od července do srpna.
Náročnost pěstování:
Je to nenáročná rostlina.
Trvanlivost:
Je to jednoletá rostlina.
Nároky na světlo:
přímé světlo
Odolnost:
nemrazuvzdorná
Vlhkomilnost:
normální
Substrát:
půda bohatá na humus
Požadavky na pěstování
Stanoviště:
Nároky na světelné stanoviště jsou vysoké. Pro úspěšné pěstování je nutné dobře osluněné stanoviště.
Voda:
Pro rychlý růst vyžaduje rovnoměrnou a vydatnou zálivku.